Därför spelar vi ibland som Torslanda HK, istället för som GBHC

Vi får allt oftare frågan  varför vi ibland spelar som Torslanda HK.

Svaret är:

Att hittills stödjer tyvärr det svenska regelverket kring spelarlicenser och övergångsavgifter inte att det startar nya och renodlade beachhandbollslag i Sverige. De nuvarande reglerna tillåter helt enkelt inte att man spelar inomhushandboll i en förening och beachhandboll i en annan, utan att det först sker en övergång mellan föreningarna. Övergångsavgifterna är idag alldeles för höga för att det ska vara ett alternativ att ”runda” regelverket varje gång det är en turnering.

Vårt hopp och vår strävan är förstås att det sker en förändring, ju förr dess bättre. Förhoppningen är att vi inom handbollen, ska börja resonera som man redan gjort en längre tid inom bl.a. fotboll och volleyboll, d.v.s. att ha två helt olika licenser för spelare, inom fotboll och futsal respektive volleyboll och beachvolleyboll.

Observera att reglerna inte hindrar befintliga traditionella handbollsföreningar som spelar inomhus att också spela beachhandboll. Reglerna utgör ett hinder för att nya  föreningar bildas som vill satsa på beachhandboll, därigenom bromsas också utvecklingen av beachhandbollen som en egen sport.

För GBHC innebär de nuvarande reglerna att vi måste betala avgifter för spelarövergångar för samtliga spelare, för att delta som klubblag vid spel i Sverige. Under årets SM valde vi därför att anmäla laget som Torslanda HK, eftersom de flesta spelarna från GBHC då redan tillhörde THK. Genom det kom vi undan med betydligt färre och därmed lägre övergångsavgifter. Det ena har lett till det andra och när det kommer till Champion cup så är det endast respektive nations klubbmästare som har rätt att delta, d.v.s. GBHC spelar som Torslanda HK. Naturligtvis hoppas vi ganska snart kunna representera det klubbmärke och lag som vi tränar ihop med till vardags, även när vi spelar i Sverige.