GBHC rapporterar från EM i Zagreb

Det blir våra danska grannar i näst sista matchen, nu gäller det att vinna och ta chansen för spel om en 5:e plats och en biljett till VM nästa år. Första vinner vi klart 22-16, medan danskarna snabbt tar kommandot i andra och leder som mest med 5 poäng. Vi kommer ikapp och med stor dramatik förbi. Danskarna som leder med en poäng och anfaller gör ett felaktigt byte och med bara 7 sekunder kvar lyckas vi sätta sista skottet 17-16 och vi är förbi och jublar medan Danskarna alltjämt protesterar. Äntligen är marginalerna på vår sida och vi hoppas de förblir så även sista matchen, sista dagen mot Ukraina.

===

I kvarten ställs vi mot Spanien som hittills i turneringen bara förlorat en match (Ungern). Första halvlek förlorar vi klart, men i andra lyfte vi nivån betydligt och pressar Spanjorerna till sudden, som tyvärr avgörs redan i första anfallet då bollen pressar sig in mellan stolpen och vår målvakt  ”bollen gliiider in i mål”, fel mål dock vilket innebär att vi inte spelar semi, utan får göra upp om 5-8:e plats.

===

det blir en tuff dag i main round där Sverige först ställs mot Ungern (0-2) och sedan de rutinerade ryssarna som vi pressar till shootouts (1-2). Det innebär att vi kommer sist i vår grupp och ställs mot ett av de bättre lagen i kvartsfinalen.

===

Sista gruppspelsmatchen mot Frankrike innebar att både spänningen och lyckan nådde sitt maximum, så här långt i turneringen. Efter 1-1 i tog en shootout vid som aldrig tycktes ta slut. Franrke förlorar på det mest brutala sätt med ett övertramp av målvakten vid 9:e utkastet och svenska segervrålet var ett faktum. Första gången någonsin har vi ett svenskt lag i EM- slutspel.

===

Efter två vunna halvlekar och  2-0 mot Schweiz har det inför sista matchen i grupp B vuxit fram en rysare där inte mindre än fyra lag slåss om fjärde och sista platsen för att ta sig vidare mot finalspelet. Först när slutsignalerna går vet om det blir Norge, Sverige, Serbien eller Frankrike.

====

Sverige mot Norge, i ett nordiskt derby, vi är bäst och leder i målprotokollet de första 8 minutrarna i båda halvlekarna, men det är efter 10 minuter och när domarn blåser av som man ska ha fler poäng än motståndaren. Det hade Norge bättre koll på än oss denna gång. Förlust i två jämna och raka halvlekar alltså. Nu kan det bli tufft att nå slutspelet. Seger både mot Schweiz och Frankrike krävs. ===

Vi tog ett snack med Sveriges coach Tony Carlsson, efter seger på shootout mot Serbien. ”Vad var det som avgjorde till Sveriges fördel?” – ja, främst var det förstås att vi sätter alla våra fem avslut och räddar deras sista skott. Sedan att vi stänger ut högerkanten, vi hade koll på att han var deras främsta poängtagare under gårdagen. På oss lyckas han bara med ett avslut. Nu ser vi fram mot mötet i eftermiddag mot ett storsatsande Norge.

===

Andra matchen, tisdag em står värdlandet och regerande mästarna för motståndet på centercourten. Nationalhymnerna sitter som en smäck och de gulblå dräkterna är snyggare än nånsin. Första halvlek hinner knappt börja så visar kroaterna varför de är no 1. Vinst i 24-14 i första halvlek kunde varit ännu större för de röda jättarna. Sedan händer något, vi kommer in i andra och tror vi kan vända matchen…och det gör vi…nästan. Vi kämpar Käckt till oss andra halvlek med 22-24, men förlorar tyvärr i shootout med 7-6. Gött ändå att vi kan visa att det är möjligt att rubba giganterna.

===

EM är igång, tuff start för Sverige som hänger med bra i första halvlek och förlorar med 14-16 mot Ukraina. I andra halvlek straffar vi oss själva tidigt med övertramp vid flera avslut. Vi ligger under med 2-10 efter fem minuter och halvleken slutar 18-24.

===

På måndagen genomförde herrarna ett gött träningspass vid planerna vid Jarun-sjön och passade också på att besegra Polen med 2-1 i en träningsmatch. Det ska verkligen bli spännande att följa detta EM, som börjar på tuffaste sätt med matcher på tisdag mot både Ukraina och Kroatien.

===

På tisdag 20 juni startar EM, som i år spelas i Zagreb, Kroatien. I herrlaglandslaget deltar inte mindre än fem spelare från GBHC, som vi förstås kommer att bevaka lite mer ingående. Målet för herrlandslaget är att placera sig bättre än den 10:e plats vi tog senast det begav sig i Lloret del Mar. Här hittar du all fakta: http://bheuro2017.com/

 

Följ Sveriges herrar  i grupp B:

http://bheuro2017.com/?page_id=2900

Följ Sveriges damer i grupp B:

http://bheuro2017.com/?page_id=2933

Och vill du se matcherna hoppas vi att den här länken ska fungera under hela EM:

http://bheuro2017.com/?page_id=3146