Heléne i ”heta stolen”

Vi ställde några frågor till Heléne Bernhardtz som är en av de som bidrar till att styra vår förening framåt..

 

IMG_1892BHur skulle du beskriva dig själv som ledare och vad har du för beachhandbollfilosofi?

Jag skulle beskriva mig själv som engagerad och målmedveten. Jag tycker det är fantastiskt kul att hålla på med beachhandboll och jag tror det avspeglas i mitt ledarskap. Sen gillar jag inte att förlora men jag har på senare år lärt mig hantera det på ett bättre sätt.

Jag står för en offensiv beachhandboll där jag tror på ett stort bollinnehav och där målchanserna är många. Gör man poäng är man med i matcherna, därav är anfallsspelet mycket viktigare än försvarsspelet, med en fungerande offensiv vinner man matcher. Jag ser även mer på lagets egen prestation än på motståndarens misstag.

Hur ser det ut med spelare i Göteborg Beach Handball Club?

Det finns många intressanta spelare i Göteborg Beach Handball Club. Vi har en bra mix av unga och äldre spelare. Vissa har spelat högt upp i seriesystemet i inomhushandboll och tillför den rutin som behövs. Vi har många unga spelare i föreningen som vi jobbar hårt med för att ge dem den träningen som behövs för att fortsätta utvecklas. Här kommer vi säkert att få se några riktiga utropstecken under säsongen 2018!

 Vad är på gång 2018?

Förutom att träna så kommer vi att spela en del turneringar. Först ut av turneringar under 2018 är Jarun Cup i Kroatien i april/maj. Dit kommer vi åka med 3 eller 4 lag och förra året var vi där med vårt herrjuniorlag som gjorde en jättefin turnering.

14-17 juni så kommer vi spela Beach-SM i Ulricehamn och i år är målsättningen att vinna med bägge seniorlagen samt bägge juniorlagen.

Sedan ska vi till Aarhus i Danmark 26-27 maj med 2 seniorlag.

Därefter funderar vi på att åka till den italienska turneringen, Calise Cup, som äger rum första helgen i juli. Vi var där förra året med våra herrjuniorer och den turneringen ligger i väldigt fina Gaeta.

Sen har vi VM i juli där vi har många av våra duktiga herrar som kommer att delta. Det är första gången Sverige deltar i ett VM och det kommer vara väldigt spännande.

Under året hoppas jag även att beachhandbollen kommer att växa och att fler får chansen att prova denna roliga sport.

 Du sitter i styrelsen i Göteborg Beach Handball Club, coach för svenska beachlandslaget och är representant för beachhandbollen i Svenska Handbollförbundets landslagskommitté. Beachhandbollen är stor utanför Sveriges gränser. Det känns som du har en viktig roll för att få svensk beachhandboll framåt, hur känner du för det? 

Jag tycker att det är väldigt inspirerande att delta i utvecklingen och se hur sporten tar sina kliv framåt. Vi har ju en utmaning i framtiden – hur vi ska möta utvecklingen som är nu. Jag har inget bra svar på det men vi behöver enas om en linje, en hållningspunkt för vad vi vill. Det finns en hel del väsentliga frågor att ta ställning till. Vi måste följa utvecklingen ute i Europa, men inte till vilket pris som helst. Jag hoppas och tror att beachhandboll kommer att bli stor framöver!

 Om du får välja mellan ett SM-guld eller topp 6 i VM, vad väljer du då? 

Jag kan inte välja, jag vill ju självklart båda. Beach-SM det största vi har i Sverige så det är viktigt för oss att vinna. Vinner vi inte SM-guld får vi ju inte spela i Champions Cup och det är ju något vi verkligen vill göra. Men svaret blir nog topp 6 om jag måste välja. Vi har dominerat i svensk beachhandboll i många år nu så det vet vi hur det känns, men till sommaren gör vi vårt första VM någonsin och det kommer att slå det mesta.